HUDUTREDNING

Klåda och hudirritationer kan bland annat bero på parasiter, foderallergi eller en infektion med svampar och bakterier. De kan orsaka stort lidande för din katt och måste undersökas. Med hjälp av en hudutredning kan katten få rätt behandling och antingen helt slippa sina problem eller få dem lindrade.

Exempel på symptom vid hudproblem är pälsavfall, kala fläckar i pälsen, hudutslag, rodnande hud, mjäll, onormal kroppsodör, röda eller smutsiga öron och tassar, klåda och irritation från ändtarmen. Symptomen varierar från milda till mycket kraftiga.

Det är dock inte alltid så lätt att upptäcka klåda och hudproblem hos katt. Ibland är symptomen subtila som att katten putsar sig väldigt intensivt och naggar sig i pälsen med framtänderna så att pälsen blir kort och gles eller till och med försvinner helt. Ryckningar i hud och päls kan förekomma och att katten tittar ibland konstigt på sig själv och försöker springa ifrån det som irriterar.

 

Hur går en hudutredning till?

En hudutredning kan se olika ut beroende på vilka problem katten har. Som vid alla utredningar inleds hudutredningen med att veterinären tar del av sjukdomshistoriken. Det brukar bland annat handla om:

  • hur länge besvären har pågått
  • om det finns liknande problem i släkten
  • vilket foder katten äter
  • om besvären är bättre/sämre ibland och i så fall när

Det kan därför vara bra för dig som kattägare att fundera igenom dessa frågor före besöket.

Veterinären fortsätter sedan med att göra en omfattande undersökning och kan behöva ta hudprov, vävnadsprov, bakterieodlingar och blodprover. Vid misstänkt foderallergi kan det bli aktuellt med en s.k. eliminationsdiet då katten behöver stå på ett särskilt foder en längre tid.

Kontakta oss

 

Om du vill boka tid eller få rådgivning ring oss på 08-27 70 07 

Vi svarar så fort vi kan på e-post som skickas via det här formuläret.

 

Stockholms Kattklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark