ID-MÄRKNING

Att id-märka sin katt är viktigare än man kanske kan tro. Id-märkningen ger din katt sitt eget “personnummer” så att katten kan identifieras om han eller hon kommer på villovägar. Vi rekommenderar starkt att du även id-märker din innekatt eftersom innekatter har ännu svårare att klara sig själva ute i händelse av rymning än vana utekatter. Olika kattföreningar vittnar om frustrationen över de så många upphittade katter i desperat behov av hjälp men där ägaren inte kan hittas då katten saknar id-märkning. En id-märkning görs en gång i kattens liv men kan göra hela skillnaden om din katt kommer bort!

 

Tatuering eller mikrochip?

Det finns två sätt att id-märka en katt; med en tatuering i örat eller med ett mikrochip under huden i nacken.

 

Tatuering

För att kunna tatueras måste katten få lugnande preparat eller sövas och en tatuering görs därför med fördel i samband med kastrering eller annat operationsingrepp. Vänster öra rakas och ett unikt nummer bestående av en bokstav och 4-5 siffror tatueras in med hjälp av en speciell tång. Svart eller grön färg används sedan för att färga tatueringen så att den syns.

Fördelen med en tatuering är att det tydligt syns för en upphittare att katten har en ägare.
Nackdelar är att katten måste sövas för att tatueras och att tatueringen ofta blir otydlig med åren, vilket kan göra det svårt att hitta dig som ägare trots märkningen.

Id-märkning med tatuering var vanligare förr och har till stor del ersatts av mikrochip.

 

Mikrochip

Ett mikrochip injiceras under huden i nacken/mellan skuldrorna där huden är som mest lös. Liksom en tatuering har chipet en unik kombination av siffror. Chipmärkningen kan kännas något vid själva injektionen men ingreppet är snabbt över och katten hämtar sig ofta snart. Märkningen går att göra från 6 veckors ålder och görs med fördel i samband med grundvaccinationen.

Fördelar med ett mikrochip är att numret är enkelt att läsa av med hjälp av en chipläsare och går att tyda genom kattens hela liv. Chipläsare finns hos polis, veterinär, djurhem och även hos en del zoobutiker och privatpersoner.

Nackdelar är att det inte tydligt syns utifrån att katten har en ägare och att det krävs tillgång till en chipläsare för att läsa av numret.

Det bästa är att välja båda metoderna!

Registrering

Oavsett vilken id-märkningsmetod som används fylls numret och andra uppgifter om din katt samt dina kontaktuppgifter i på en blankett som vi sedan skickar till SKK (Svenska Kennelklubben) för registrering i deras ägarregister på djurID.se. Komplettera gärna med att själv registrera din katt kostnadsfritt hos SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) som också har ett ägarregister.

Glöm inte att uppdatera dina uppgifter om du flyttar, byter namn eller liknande!

Kontakta oss

 

Om du vill boka tid eller få rådgivning ring oss på 08-27 70 07 

Vi svarar så fort vi kan på e-post som skickas via det här formuläret.

 

Stockholms Kattklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark