RÖNTGEN

Röntgen kan avslöja skelettfrakturer eller ledförändringar, liksom tumörer och metastaser. Förändringar på inre organ som hjärta och lungor kan också upptäckas med röntgen.

 

Hur går det till att röntga din katt?

Eftersom du kommer vara med och hålla din katt kommer du att få på dig ett blyförkläde och ett halsskydd som skyddar dig mot röntgenstrålning. Vi lägger sedan katten på en s.k. röntgenplåt på röntgenbordet och sköterskan eller veterinären tar bilderna. Vi kommer att instruera dig hur du ska stå och hålla.

Oftast går det bra att röntga katten i vaket tillstånd men ibland kan det vara nödvändigt att ge lite lugnande preparat, sk. sedering, för att röntgenbilderna ska bli optimala. Att katten ligger stilla gör att vi slipper ta om bilderna så att undersökningen går fortare, din katt blir mindre stressad och strålningsdosen minskar.

Inför sedering undersöks din katt alltid av veterinär som bedömer om det föreligger någon ökad risk för kattens hälsa. Ibland kan ett blodprov behövas för en korrekt riskbedömning. För att katten ska kunna få lugnande behöver han/hon vara fastande sedan 6 timmar. Vatten går bra att ge.

Om din katt fått lugnande kommer han/hon få en uppvakningsspruta när röntgen är klar. Ofta vaknar katten inom några minuter och ni stannar kvar tills du och vi är bekväma med att låta er gå hem. Katten kan vara lite dåsig i några timmar efter uppvaket och kan även bli trött igen när ni kommer hem; avvakta med mat och vatten tills han/hon är helt vaken och börja gärna med en mindre portion mat. Tyvärr kan det lugnande preparatet göra att katten mår illa och till och med kräkas så det är inte säkert att han/hon har aptit när ni kommer hem.

OBS! För att få närvara vid röntgen får du inte vara under 18 år eller gravid. Om du inte själv kan närvara vid röntgen behöver någon följa med som kan hjälpa till att hålla din katt.

Kontakta oss

 

Om du vill boka tid eller få rådgivning ring oss på 08-27 70 07 

Vi svarar så fort vi kan på e-post som skickas via det här formuläret.

 

Stockholms Kattklinik

Org nr 556411-7496 Stockholms Djurklinik, registred trademark